سبک زندگی

اثرات مخرب بیماری‌های ناشی از سبک زندگی ناسالم

بیماری‌های ناشی از سبک زندگی می‌توانند بسیار مخرّب باشند و عوارض بسیاری را به همراه داشته باشند. این بیماری‌ها عامل مرگ میلیون‌ها نفر در سراسر جهان هستند. بیماری‌های سبک زندگی اغلب نتیجه‌ی عادات روزمره‌ی افراد هستند.

عادت‌هایی که باعث می‌شوند افراد کمتر فعالیت داشته باشند و به سمت یک سبک زندگی بی‌تحرک گرایش پیدا کنند، ممکن است به مشکلات سلامت مختلفی منجر شوند که شامل بیماری‌های مزمن غیرواگیر با تأثیرات جدی بر زندگی می‌شود.

هر ساله تقریباً 40 میلیون نفر به دلیل این بیماری‌ها جان خود را از دست می‌دهند، که حدود 70 درصد از کل مرگ و میرهای جهانی را تشکیل می‌دهد. این بیماری‌ها از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شوند و نتیجه‌ی ترکیب پیچیده‌ی عوامل ژنتیکی، فیزیولوژیکی، محیطی و رفتاری هستند. بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های مزمن تنفسی، سرطان و دیابت از شایع‌ترین بیماری‌های سبک زندگی هستند.

1. بیماری های قلبی عروقی

بیماری‌های قلبی عروقی (CVDs) گروهی از اختلالات هستند که قلب و عروق خونی را تحت تأثیر قرار می‌دهند. برخی از انواع این بیماری‌ها عبارتند از:

  1. بیماری عروق کرونری قلب

بیماری عروق کرونری قلب یک وضعیت پزشکی است که بر شریان‌هایی که خون را به عضله‌ی قلب می‌رسانند، تأثیر می‌گذارد. این بیماری می‌تواند باعث کاهش جریان خون به قلب شود و در نهایت خطر بروز مشکلاتی مانند حملات قلبی را افزایش دهد.

ii بیماری عروق مغزی

بیماری عروق مغزی وضعیتی است که بر شریان های خونی تغذیه کننده مغز تأثیر می گذارد.

III. بیماری شریانی محیطی

بیماری شریانی محیطی شرایطی است که بر شریان‌های خونی که خون را به بازوها و پاها می‌رسانند، تأثیر می‌گذارد.

اثرات بیماری های قلبی عروقی

این بیماری ها ممکن است منجر به آبی شدن پوست، تنگی نفس، درد قفسه سینه، تورم در پاها، پاها، مچ پا یا شکم و احساس خستگی شود. نارسایی قلبی ممکن است ناشی از این بیماری ها باشد زیرا باعث می شود قلب شما سخت تر کار کند. وقتی قلب شما نمی تواند خون را به همان اندازه که باید پمپاژ کند، ممکن است منجر به آریتمی، مشکل در تنفس و تجمع مایع در ریه شود.

2. بیماری های مزمن تنفسی

جریان هوا از ریه ها در نتیجه اختلالات مزمن تنفسی مسدود می شود. مشکلات تنفسی، سرفه، تولید مخاط و خس خس سینه همگی از علائم هستند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گازهای تحریک کننده یا ذرات معلق، اغلب دود سیگار، شایع ترین علت است. افرادی که از اختلالات تنفسی مزمن رنج می برند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان ریه و چندین بیماری دیگر هستند. موارد زیر دو بیماری مزمن تنفسی شایع تر هستند:

اثرات بیماری های مزمن تنفسی

اثرات بیماری های سبک زندگی به عنوان بیماری های مزمن تنفسی شدید است و ممکن است عوارض زیادی ایجاد کند که در زیر آورده شده است:

 عفونت های تنفسی

سرماخوردگی، آنفولانزا و ذات الریه در افرادی که دارای اختلالات مزمن تنفسی هستند شایع تر است. هر گونه عفونت تنفسی ممکن است تنفس را به طور قابل توجهی پیچیده تر کند و منجر به آسیب اضافی بافت ریه شود.

ii فشار خون بالا در شریان های ریه

بیماری‌های مزمن تنفسی ممکن است باعث فشار خون بالا در شریان‌هایی شوند که خون را به ریه‌های شما می‌رسانند (فشار خون ریوی).

III. افسردگی

مشکلات تنفسی ممکن است شما را از شرکت در فعالیت هایی که دوست دارید باز دارد. و مقابله با بیماری شدید ممکن است شروع افسردگی را افزایش دهد.

3. دیابت

دیابت یک بیماری است که در آن توانایی بدن برای مدیریت و استفاده از قند به عنوان منبع انرژی مختل می‌شود. این بیماری طولانی‌مدت باعث می‌شود تا سطح قند خون افزایش یابد. قند خون بالا می‌تواند به مرور زمان منجر به مشکلاتی در سیستم گردش خون، عصبی و ایمنی شود. زمانی که لوزالمعده نتواند انسولین کافی برای تنظیم قند خون تولید کند، بدن از هورمون‌های دیگر برای تبدیل چربی به انرژی استفاده می‌کند. این فرآیند می‌تواند منجر به تجمع مواد خطرناک مانند اسیدها و اجسام کتون شود و در نهایت کتواسیدوز دیابتی رخ دهد که یک عارضه بسیار جدی دیابت است.

عوارض دیگری که ممکن است در اثر دیابت بروز کنند شامل گاستروپارزی دیابتی، سندرم هیپراسمولار هیپرگلیسمی دیابتی و سوزش سر دل هستند. هر کدام از این عوارض می‌تواند تأثیرات مخربی بر سلامت فرد داشته باشد.

اثرات دیابت

اثرات بیماری های سبک زندگی مانند دیابت عبارتند از:

  • افزایش تشنگی
  • تکرر ادرار
  • افزایش گرسنگی
  • کاهش وزن ناخواسته
  • خستگی
  • تاری دید
  • زخم هایی که دیر التیام می یابند
  • عفونت های مکرر
  • بی حسی یا گزگز در دست ها یا پاها
  • نواحی تیره پوست، معمولاً در زیر بغل و گردن

4. سرطان

سرطان یک بیماری است که در آن سلول‌های بدخیم به‌طور غیرقابل کنترل رشد می‌کنند. اگر این بیماری به‌موقع شناسایی و درمان شود، همیشه به عواقب تهدید‌کننده زندگی منجر نمی‌شود. اما زمانی که سرطان بر اندام‌های حیاتی تأثیر می‌گذارد و عملکرد آنها را مختل می‌کند، می‌تواند خطرناک باشد و به مرگ بینجامد. پیامدهای مرتبط با بیماری‌های ناشی از سبک زندگی که می‌توانند منجر به سرطان یا مرتبط با آن باشند، به شرح زیر است: … (برای تکمیل این قسمت، جزئیات یا توضیحات بیشتری از شما نیاز دارم).

 سوء تغذیه

سوء تغذیه علت اصلی مرگ و میر در بیماران سرطانی پیشرفته است. این ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که تومورهای موجود در دستگاه گوارش باعث انسداد یا جلوگیری از جذب مواد مغذی حیاتی شوند. علاوه بر این، سرطان و درمان های آن ممکن است باعث بی اشتهایی و ناتوانی در خوردن شود.

ii کمبود اکسیژن

تومورهای ریه می توانند بخشی از ریه را مسدود کرده یا باعث فروپاشی آن شوند. یک ریه بیمار یا از بین رفته می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • عفونت ریه که درمان آن دشوار است
  • ناتوانی در جذب اکسیژن کافی
  • مشکل در تنفس

III. آسیب کبدی

کبد وظایف بسیاری از جمله فیلتر کردن سموم از خون و حفظ تعادل شیمیایی را انجام می دهد. سرطان های کبد ممکن است کبد را از انجام این وظایف منع کند که منجر به زردی و عوارض بالقوه کشنده شود.

IV ناتوانی در انجام

هیپرکلسمی یا افزایش بیش از حد کلسیم در خون ممکن است ناشی از سرطان استخوان باشد و این حالت می‌تواند بر عملکرد صحیح قلب، کلیه‌ها و ماهیچه‌ها تأثیر بگذارد. همچنین، این اختلال می‌تواند علائم عصبی مانند سردرگمی، از دست دادن حافظه و احساس غم و اندوه ایجاد کند که ممکن است از اثرات بیماری‌های سبک زندگی باشند.

چهار بیماری مهم ناشی از سبک زندگی عبارتند از: بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و سرطان. تأثیرات این بیماری‌ها ممکن است عملکرد سایر اندام‌ها را مختل کنند و در موارد شدید منجر به کما یا مرگ شوند. اگر بتوانیم تأثیر این بیماری‌ها را کنترل کنیم، امکان کاهش میزان مرگ‌ومیر جهانی وجود دارد. تنظیم سبک زندگی و داشتن شیوه‌های سالم می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها داشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا